Sähköauton tulipaloriski - virheellisessä lataamisessa piilee vaara

19.05.2023 12:00

Jos sähköauto on pysäköitynä talon viereen, autotalliin tai parkkihalliin, palo voi levitä ja aiheuttaa suuria vahinkoja, varoittaa paloasiantuntija.

Norjalainen vakuutusyhtiö Gjensidige kirjaa vuosittain noin 1 000 autopaloa. Yhtiön palotekniikan asiantuntija Rune S. Nielsen on huolissaan siitä, että sähköautojen virheellinen lataus voi lähivuosina johtaa myös useampiin asuntopaloihin.

 

- Kun sähköautojen määrä kasvaa, todennäköisesti myös sähköautopaloja ja sähköautopalojen sytyttämiä asuntopaloja tulee olemaan enemmän. Liian moni lataa sähköautoaan väärin, Nielsen sanoo.

 

Monet ihmiset eivät tiedä, miten lataus hoidetaan turvallisesti. Yleisin virhe on käyttää tavallista pistoketta kiinteänä latauspisteenä.

 

Autopalot voivat aiheuttaa myös asuntopaloja

 

Asuinrakennusten läheisyyteen pysäköidyt autot voivat syttyä tuleen ja aiheuttaa suuremman tulipalon. Tällaisesta tapahtumaketjusta on useampi tosielämän esimerkki. Gjensidigen tietojen mukaan sähköautot eivät ole toistaiseksi olleet osallisina tällaisissa tulipaloissa.

 

- Sähkön kanssa pitää noudattaa tiettyä varovaisuutta, ja riskit on ymmärrettävä, Nielsen sanoo.

 

Pitkäaikainen ja jatkuva suuri kuormitus voi johtaa lämpenemiseen, niin että johdot sulavat ja aiheuttavat tulipalon.

 

- Useimmilla ihmisillä on todennäköisesti tuplapistorasia talon seinällä tai autotallissa, mutta sitä ei saa käyttää jatkuvaan lataukseen. Jotta lataaminen on turvallista, sähköasentajan tulee asentaa sähköauton lataukseen tarkoitetut pistorasiat, paloasiantuntija sanoo.

Latausturva on sähköautoilijan apuna

Latausturva neuvoo ja tuo tarvittaessa nopean avun kantaman loppuessa. Ystävä on aina lähellä ja valmiina auttamaan.

Tutustu

Sähköautopaloja on vaikea sammuttaa

 

Sähköauto ei syty palamaan sen herkemmin kuin fossiilisia polttoaineita käyttävä auto, mutta kun palo kerran syttyy, sitä on paljon vaikeampi sammuttaa.

 

- Jopa palokunnalla on vaikeuksia akun sammutuksessa, Nielsen sanoo ja antaa neljä vinkkiä sähköauton turvalliseen lataamiseen kotona.

 

Vinkit sähköauton lataamiseen kotona:

  1. Latausasema on paras ratkaisu sähköauton lataukseen kotona.
  2. Pyydä sähköasentajaa asentamaan uusi virtapiiri, jossa on enintään 10 ampeeria. Käytössäsi voi olla myös 16 ampeeria tai enemmänkin, jos asennat latausaseman.
  3. Pyydä sähköasentajaa tarkistamaan, että sähköjärjestelmässä on kapasiteettia pitkäkestoista, suurta latauskuormaa varten.
  4. Latauskaapeli ei saa roikkua pistorasiasta, sillä se kestää yleensä vain 0,5 kg:n kuormituksen. Latauskaapelissa oleva ohjausrasia painaa usein 2–3 kiloa.

Onko sinulla kysymys?

 

Jätä meille autoiluun liittyvä kysymys. Vastaamme kysymyksiin artikkelien ja vinkkien muodossa sivuillamme.

Apua sähköautoilijan ongelmiin

REDGO Tieturva on palvelu myös sähköautoilijalle, joka arvostaa vaivattomuutta. Tekninen vika tai onnettomuus voi keskeyttää matkan. Varautumalla etukäteen varmistat, että päivä jatkuu ilman ongelmia.

Tutustu

heinäk. 07, 2022 12.00

Voiko sähköauto räjähtää? Katso yleiset ennakkoluulot.

Viimeisen vuoden aikana täyssähköautojen määrä on kaksinkertaistunut Suomessa ja toisinaan uusi tekniikka herättää kansassa huolta ja kysymyksiä.

  • sähköauto

huhtik. 11, 2023 12.00

Sähköauto ja vetokoukku - voiko sähköautolla vetää peräkärryä?

Monissa sähköautoissa on vetokoukku, mutta kuinka suurta kuormaa ne oikeasti voivat vetää? Eivät ehkä ihan niin suurta kuin voisi luulla.

  • sähköauto