Voiko autolla ajaa, kun tie tulvii?
Muista nämä asiat:
- Liikkuessasi autolla, muista ajaa varoen. Tulvavesi saattaa estää tieyhteyksiä, täyttää alikulkutunneleita ja siirtää siltoja.
- Vältä ehdottomasti ajamista tulviville teille. Tulva voi huuhtoa tien pois tai aiheuttaa syviä uomia. Vain 45–60 senttimetrin syvyinen vesi voi saada auton kellumaan ja ajautumaan syvempään veteen, mikä lisää matkustajien hukkumisriskiä.
- Jos auto sattuu sammumaan, jätä se ja hakeudu korkeampaan maastoon.
- Mikäli et pääse turvaan omin avuin, soita hätänumeroon 112, ilmoita sijaintisi ja pyydä apua.
Syvässä vedessä ajaminen voi rikkoa auton
Autot kärsivät mittavista vesivahingoista yleisimmin silloin, kun parkkipaikalle kerääntyy paljon vettä. Autoilijat saattavat kuitenkin yllättyä ikävästi myös ajon aikana.
Auto kestää huomattavasti vähemmän vettä kuin yleisesti ajatellaan. Syvässä vedessä ajaminen johtaa pahimmassa tapauksessa auton hajoamiseen.
Auton elektroniikka vahingoittuu herkästi
Etenkin uudemmissa autoissa on paljon herkkää elektroniikkaa, joka voi tuhoutua, jos auto altistuu suurelle määrälle vettä. Elektroniikkaan liittyvät ongelmat ovat myös kalliita ja monimutkaisia korjata.
Ongelmia voi aiheuttaa myös moottorin ilmanottoaukko, joka sijaitsee uusissa autoissa usein matalalla. Jos ajat kovalla vauhdilla lätäköistä, vesi työntyy moottoritilassa ylöspäin, ja moottori imee vettä ilmanottoaukon kautta. Jo pienikin määrä vettä väärässä paikassa voi aiheuttaa äkkipysähdyksen.
Tulvivalla tiellä ajaminen voi tulla kalliiksi
Jos moottori vaurioituu, korjauskustannukset voivat nousta korkeiksi. Siksi ajamista suurissa vesimassoissa kannattaa välttää. Moottorivaurioiden korjaus voi maksaa jopa 10 000 € ja enemmänkin.
Jos ajat tulvaveteen ja auto jää seisomaan paikalleen, vesi voi päästä auton rakenteisiin ja aiheuttaa vaurioita. Auton lattiassa on paljon johdotuksia, ohjausyksiköitä ja elektroniikkaa. Jos ne pääsevät kastumaan, voi syntyä oikosulkuja ja muita vaurioita.
Ohjausyksiköiden vaurioituminen voi maksaa jopa 4 000–5 000 €. Jos autoon pääsee paljon vettä, se on myös kuivattava mahdollisimman pian, jotta vältetään seurannaisvahingot.
Sähköautot eivät ole muita autoja alttiimpia vesivahingoille
Ajatus siitä, että sähköautot olisivat muita autoja alttiimpia vesivahingoille, on ehkä ymmärrettävä, joskaan ei koko totuus. Sähköautojen ei pitäisi olla veden suhteen sen haavoittuvaisempia kuin muidenkaan autojen. Niiden akkupaketti sijaitsee auton pohjassa ja kestää normaalit vesiroiskeet, koska akkupaketti on tiiviissä laatikossa.
Akkupaketin vedenkestävyyttä ei kannata kuitenkaan turhaan koetella, sillä se kestää vaurioitta vain rajallista altistusta vedelle. Maasturiluokan autot sietävät vettä paremmin, sillä niissä ilmanottoaukko on usein korkeammalla ja maavara on suurempi.
Auton tahallinen altistaminen vedelle voi johtaa korvauksen pienenemiseen
Kaskovakuutus kattaa yleensä moottorin sisälle päässeen veden aiheuttamat vahingot. Kannattaa kuitenkin huomioida seuraava: jos olet tahallisesti ajanut teillä, joille on kertynyt paljon vettä, saatat vahingon sattuessa saada pienemmän korvauksen.
Sama huomio pätee myös tilanteisiin, joissa tielle kertynyt vesi johtaa auton hallinnan menetykseen. Jokainen tapaus arvioidaan huolellisesti tapauskohtaisesti.
Tavallisella henkilöautolla ei suositella ajamista yli 20 cm:n syvyisessä vedessä. Maasturilla tai muulla isommalla autolla suositus on maksimissaan 30–35 cm:n syvyys. Tulvivia teitä ja syviä lätäköitä kannattaa kuitenkin aina välttää, jos mahdollista.
Jos joudut ajamaan vedessä, tärkeintä on ajaa hitaasti. Mitä suurempi nopeus, sitä suurempi on riski sille, että moottoriin pääsee vettä.
Huomioi myös seuraavat neuvot tilanteisiin, jos joudut ajamaan tulvivalla tiellä:
- Jos moottori sammuu veteen, älä käynnistä autoa uudelleen, jottei se ime lisää vettä.
- Ajettuasi runsaassa vedessä, testaa että jarrut toimivat.
- Aja hitaasti. Silloin moottoritilaan työntyy vähemmän vettä. Hidas nopeus pienentää myös vesiliirron todennäköisyyttä.
- Pyyhi matkustamoon päässyt vesi mahdollisimman nopeasti pois ja varmista hyvä ilmanvaihto.