Tie tulvii, hinausauto hinaa autoja pois

Voiko autolla ajaa, kun tie tulvii?

Tielle kertynyt vesi voi aiheuttaa ik√§vi√§ yll√§tyksi√§ ajon aikana. √Ąl√§ siis koskaan aja autoa tulvivalle tielle.

 

Voimakkaiden sadekuurojen jäljiltä tulvivat tiet voivat aiheuttaa autoille suuriakin vahinkoja.

 

Vakuutusyhtiöissä autojen korvausvaatimusten määrän on huomattu lisääntyvän rankkasateiden seurauksena.

Muista nämä asiat:

  • Liikkuessasi autolla, muista ajaa varoen. Tulvavesi saattaa est√§√§ tieyhteyksi√§, t√§ytt√§√§ alikulkutunneleita ja siirt√§√§ siltoja.
  • V√§lt√§ ehdottomasti ajamista tulviville teille. Tulva voi huuhtoa tien pois tai aiheuttaa syvi√§ uomia. Vain 45‚Äď60 senttimetrin syvyinen vesi voi saada auton kellumaan ja ajautumaan syvemp√§√§n veteen, mik√§ lis√§√§ matkustajien hukkumisriski√§.
  • Jos auto sattuu sammumaan, j√§t√§ se ja hakeudu korkeampaan maastoon.
  • Mik√§li et p√§√§se turvaan omin avuin, soita h√§t√§numeroon 112, ilmoita sijaintisi ja pyyd√§ apua.

 

Syvässä vedessä ajaminen voi rikkoa auton

 

Autot kärsivät mittavista vesivahingoista yleisimmin silloin, kun parkkipaikalle kerääntyy paljon vettä. Autoilijat saattavat kuitenkin yllättyä ikävästi myös ajon aikana.

 

Auto kestää huomattavasti vähemmän vettä kuin yleisesti ajatellaan. Syvässä vedessä ajaminen johtaa pahimmassa tapauksessa auton hajoamiseen.

 

Auton elektroniikka vahingoittuu herkästi

 

Etenkin uudemmissa autoissa on paljon herkkää elektroniikkaa, joka voi tuhoutua, jos auto altistuu suurelle määrälle vettä. Elektroniikkaan liittyvät ongelmat ovat myös kalliita ja monimutkaisia korjata.

 

Ongelmia voi aiheuttaa myös moottorin ilmanottoaukko, joka sijaitsee uusissa autoissa usein matalalla. Jos ajat kovalla vauhdilla lätäköistä, vesi työntyy moottoritilassa ylöspäin, ja moottori imee vettä ilmanottoaukon kautta. Jo pienikin määrä vettä väärässä paikassa voi aiheuttaa äkkipysähdyksen.

 

Tulvivalla tiellä ajaminen voi tulla kalliiksi

 

Jos moottori vaurioituu, korjauskustannukset voivat nousta korkeiksi. Siksi ajamista suurissa vesimassoissa kannattaa v√§ltt√§√§. Moottorivaurioiden korjaus voi maksaa jopa 10 000 ‚ā¨ ja enemm√§nkin.

 

Jos ajat tulvaveteen ja auto jää seisomaan paikalleen, vesi voi päästä auton rakenteisiin ja aiheuttaa vaurioita. Auton lattiassa on paljon johdotuksia, ohjausyksiköitä ja elektroniikkaa. Jos ne pääsevät kastumaan, voi syntyä oikosulkuja ja muita vaurioita.

 

Ohjausyksik√∂iden vaurioituminen voi maksaa jopa 4 000‚Äď5 000 ‚ā¨. Jos autoon p√§√§see paljon vett√§, se on my√∂s kuivattava mahdollisimman pian, jotta v√§ltet√§√§n seurannaisvahingot.

 

Sähköautot eivät ole muita autoja alttiimpia vesivahingoille

 

Ajatus siitä, että sähköautot olisivat muita autoja alttiimpia vesivahingoille, on ehkä ymmärrettävä, joskaan ei koko totuus. Sähköautojen ei pitäisi olla veden suhteen sen haavoittuvaisempia kuin muidenkaan autojen. Niiden akkupaketti sijaitsee auton pohjassa ja kestää normaalit vesiroiskeet, koska akkupaketti on tiiviissä laatikossa.

 

Akkupaketin vedenkestävyyttä ei kannata kuitenkaan turhaan koetella, sillä se kestää vaurioitta vain rajallista altistusta vedelle. Maasturiluokan autot sietävät vettä paremmin, sillä niissä ilmanottoaukko on usein korkeammalla ja maavara on suurempi.

 

Auton tahallinen altistaminen vedelle voi johtaa korvauksen pienenemiseen

 

Kaskovakuutus kattaa yleensä moottorin sisälle päässeen veden aiheuttamat vahingot. Kannattaa kuitenkin huomioida seuraava: jos olet tahallisesti ajanut teillä, joille on kertynyt paljon vettä, saatat vahingon sattuessa saada pienemmän korvauksen.

 

Sama huomio pätee myös tilanteisiin, joissa tielle kertynyt vesi johtaa auton hallinnan menetykseen. Jokainen tapaus arvioidaan huolellisesti tapauskohtaisesti.

 

Tavallisella henkil√∂autolla ei suositella ajamista yli 20 cm:n syvyisess√§ vedess√§. Maasturilla tai muulla isommalla autolla suositus on maksimissaan 30‚Äď35 cm:n syvyys. Tulvivia teit√§ ja syvi√§ l√§t√§k√∂it√§ kannattaa kuitenkin aina v√§ltt√§√§, jos mahdollista.

 

Jos joudut ajamaan vedessä, tärkeintä on ajaa hitaasti. Mitä suurempi nopeus, sitä suurempi on riski sille, että moottoriin pääsee vettä.

 

Huomioi myös seuraavat neuvot tilanteisiin, jos joudut ajamaan tulvivalla tiellä:

 

  1. Jos moottori sammuu veteen, älä käynnistä autoa uudelleen, jottei se ime lisää vettä.
  2. Ajettuasi runsaassa vedessä, testaa että jarrut toimivat.
  3. Aja hitaasti. Silloin moottoritilaan työntyy vähemmän vettä. Hidas nopeus pienentää myös vesiliirron todennäköisyyttä.
  4. Pyyhi matkustamoon päässyt vesi mahdollisimman nopeasti pois ja varmista hyvä ilmanvaihto.