Moottoripyöräilijä ja hinausauto

Moottoripyörien ajokausi alkaa - katso tarkistuslista

Ennen kuin suuntaat vuoden ensimmäiselle moottoripyöräretkellesi tarkista, että pyöräsi on kunnossa. Tässä ovat REDGO hinauspalvelun vinkit moottoripyörän kevätkuntoon saattamiseen.

 

Talvi on hellittänyt otteensa useimmissa maan osissa, ja monet kaivavat nyt moottoripyöränsä esiin talviunilta.

 

– Oikeastaan suurin osa huollosta tulisi tehdä jo silloin, kun moottoripyörä parkkeerataan talveksi. Loppukauden toimet ovat merkittäviä, sillä ne vaikuttavat keväällä tarvittavaan työmäärään.

 

– Monista syistä johtuen kaikki eivät ehdi tehdä huoltoja kesäkauden päättyessä. Siksi on erityisen tärkeää varmistaa, että moottoripyörä on hyvässä kunnossa ennen kuin lähdetään liikenteeseen.

 

Ajovarusteiden pesu ja kyllästys

 

Kun pyörä on valmis ajokauteen, on aika tarkastaa ajopuku, kengät ja käsineet.

 

– Nahkaiset ja kalvolliset (Gore-Tex) ajovarusteet voidaan pestä tuotelapun ohjeiden mukaan. On hyvä käyttää suositeltuja puhdistusaineita, nahkaa suojaavia aineita sekä noudattaa kyllästysaineiden käyttöohjeita.

 

Myös itse kuljettaja voi olla hieman ruosteessa talven jäljiltä. Siksi on oltava erityisen tarkkana ensimmäisillä ajokerroilla.

 

– On hyvin suositeltavaa käydä motoristien ennakoivan ajon kurssi (MPEAK®). Se soveltuu vaikka jokakeväiseksi ajokauden aloittamiskurssiksi. Kurssilaiset oppivat tarkastelemaan itseään, ajamistaan ja käyttäytymistään liikenteessä moottoripyörän kuljettajan näkökulmasta.

 

– Muista myös, että keväisin tiet voivat olla liukkaita esimerkiksi vedeksi muuttuneen lumen valuessa tien yli. Lisäksi ajo-olosuhteet voivat olla vaaralliset paikoissa, joissa hiekoitussepeliä ei ole vielä poistettu.

 

Muistilista moottoripyöräkauden alkuun

 1. Pyörän puhdistaminen on tärkeää läpi kauden lian, hyönteisten ja kuraveden takia. Käytä ämpäriä ja pesusientä sekä pese aineella, joka sopii pyörällesi. Vinkkinä käytä hammasharjaa päästäksesi kapeimpiin kohtiin.
 2. Vaihda moottoriöljy, jos sitä ei ole vaihdettu ennen talvea. Yleensä moottoriöljy tulisi vaihtaa kerran vuodessa tai tietyin kilometrimäärin. Noudata valmistajan suosituksia.
 3. Tarkista renkaiden ilmanpaine ja kunto. Moottoripyörän renkaissa lakisääteinen kulutuspinnan raja on 1,0mm. Renkaiden valmistajat suosittavat turvallisuussyistä vaihtamaan renkaat viimeistään 2,0mm kulutuspinnalla. Renkaat voivat näyttää päällepäin hyviltä, mutta mitä vanhempia ne ovat, sitä kovempia ne ovat. Tarkista myös valmistuspäivämäärä.
 4. Hyvin huollettu akku säästää monelta ongelmalta. On tärkeää, että akku on ladattu ja akkunavat ovat puhtaat ennen asennusta moottoripyörään. Talveksi akku tulisi asettaa ylläpitolataukseen. Jos näin ei ole tehty, akun kunto on tarkistettava erityisen huolellisesti, jotta vältyt akun yllättävältä tyhjenemiseltä.
 5. Tarkista jarrut huolellisesti. Varmista, että kuluvat osat, kuten jarrupalat, eivät ole loppumassa.
 6. Ketju tulisi puhdistaa hyvin ja käsitellä suositellulla tuotteella. Jos tämä on lykkääntynyt kevääseen, ketju on tarpeen puhdistaa ja voidella ennen ensimmäistä ajokertaa.
 7. Tarkasta iskunvaimennus jos tuntuu, että se ei toimi oikein. Iskunvaimentimet ovat erittäin tärkeitä ajettavuuden ja liikenneturvallisuuden kannalta.
 8. Säädä ajovalot oikein.
 9. Tarkista, ettei visiirissä ole naarmuja. Naarmujen vaikutuksen huomaa ensimmäisen kerran auringonvalossa, mikä voi aiheuttaa epämiellyttävän kokemuksen ajon aikana.
 10. Varmista, että sinulla on voimassa oleva hinaus- ja tiepalvelu joko vakuutusyhtiön tai REDGOn kautta mahdollisten yllätyksien varalta. Näin moottoripyörän hinaus onnistuu helposti ja vaivattomasti.

 

Näillä vinkeillä toivotamme sinulle mukavaa ja turvallista ajokautta. Muista, että olemme aina valmiina auttamaan 24h vuorokaudessa, koko Suomessa.

 

Suosittelemme myös REDGO Tieturvan hankkimista yllättävien tilanteiden varalle. Palvelun saa niin moottoripyörälle, kuin henkilöautolle.

Hinausautonkuljettaja työntää moottoripyörää hinausauton lavalle

Liity REDGO Tieturvan jäseneksi ja saat apua helposti

Motoristin valinta

REDGO Tieturva on palvelu myös moottoripyöräilijälle, joka arvostaa vaivattomuutta. Rengasrikko, tekninen vika tai onnettomuus voi keskeyttää matkan.

 

Varautumalla etukäteen varmistat, että päivä jatkuu ilman ongelmia. Saat apua tiepalvelumekaanikolta tai moottoripyörän hinaus suoritetaan korjaamolle.

Tutustu

Kesäauto pysäköity kadun varteen

toukok. 22, 2024 09.00

Kesäauton käyttöönotto talvikauden jälkeen - 10 vinkkiä

Tässä artikkelissa käymme läpi toimenpiteitä ja annamme vinkkejä sujuvaan ajokauteen. Lisäksi keskitymme kesäauton hinaus- ja tiepalveluun yllättäviin tilanteisiin.

 • kesäauto

toukok. 02, 2024 12.00

Aja turvallisesti: vinkit kuinka välttää rengasrikko

Vaikka paikkaussarjat ovat käteviä pienissä pistovuodoissa, ne eivät tarjoa ratkaisua vakavampiin rengasvaurioihin.

 • rengasrikko

heinäk. 12, 2023 12.00

Sähköauto ja vetokoukku - voiko sähköautolla vetää peräkärryä?

Monet suhtautuvat edelleen epäilevästi sähköauton ostamiseen käytettynä. Asiantuntijoillakin on aiheesta erilaisia mielipiteitä, mutta johtopäätös on sama.

 • sähköauto