Voiko käytetyn sähköauton ostaa turvallisin mielin?

12.07.2023 12:00

Monet suhtautuvat edelleen epäilevästi sähköauton ostamiseen käytettynä. Asiantuntijoillakin on aiheesta erilaisia mielipiteitä, mutta johtopäätös on kuitenkin kaikilla lopulta sama. Ainakin melkein.

Sähköautojen myynti on muutamina viime vuosina kasvanut tasaisesti ja samalla myös käytettyjen sähköautojen markkinoilla on havaittu kasvua.

 

- Yhä useammat ihmiset ovat havahtuneet sähköautojen etuihin, eivätkä kaikki tarvitse uutta suurta autoa 500 kilometrin toimintasäteellä.

 

Sähköautot eroavat kuitenkin merkittävästi muista autoista. Siksi muutamaan olennaiseen asiaan kannattaa perehtyä huolella, jotta käytetyn sähköauton hankkiminen sujuu ongelmitta.

 

Akun kapasiteetti herättää kysymyksiä


- Useimmat ihmiset pohtivat akkujen kestävyyttä. Vastauksemme on, että niiden kesto jopa ylittää odotukset. Viimeaikaisten käyttökokemusten perusteella akut näyttävät olevan pitkäikäisempiä kuin itse auton käyttöikä.

 

- Kaikki akut menettävät kapasiteettiaan ajan myötä. Kuinka paljon, vaihtelee autoittain. Akun voi helposti tarkastuttaa jälleenmyyjällä tai korjaamolla.

 

Kaikki autonvalmistajat antavat akulle kahdeksan vuoden ja autolle viiden vuoden takuun. Hänen mielestään tämä kertoo paljon siitä, kuinka luottavaisia he ovat kapasiteetin suhteen.

 

Takuu on tärkeä

 

- En ikimaailmassa ostaisi sähköautoa ilman takuuta.

Kustannukset nousevat nopeasti korkeiksi, jos vikoja ilmenee, erityisesti jos niit√§ ilmenee moottoritilassa. Bensiini- ja dieselautot ‚Äď my√∂s modernit mallit ‚Äď ovat helpommin korjattavissa. Lis√§ksi fossiilisia polttoaineita k√§ytt√§vien ajoneuvojen varaosamarkkinat ovat suuremmat ja edullisemmat.

 

- Jos sähköautolle tapahtuu jotain, korjaamokäynti on lähes väistämätön, ja siitä saattaa tulla suurempikin operaatio. Pienetkin asiat ovat vaikeammin korjattavissa.

 

Viat ovat harvinaisia, mutta tulevat kalliiksi

 

Sähköautoissa on vain vähän vikoja, mutta silloin kun vikaa ilmenee, kustannukset voivat olla suuret. Siksi takuu on välttämätön.

 

Vasta-argumentti kuuluu seuraavasti: riski vikojen ilmenemiselle on hyvin pieni ja siksi kannattaa keskittyä siihen, että sähköautot vaativat vähemmän huoltoa kuin bensiini- ja dieselautot.

 

- Tärinä aiheuttaa autossa ajan mittaan usein vaurioita, erityisesti moottoritilassa. Sähkömoottorissa on vähemmän tärinää, minkä vuoksi kulumista ilmenee vähemmän. Itse asiassa sähköautoista tehdään niin vähän reklamaatioita, että korjaamot ja huoltoliikkeet ovat huolissaan. Mutta se mikä on huono asia heille, on hyvä asia kuluttajille.

 

Vakuutuksissakin on vain pieniä eroja

 

Sähköautojen ja fossiilisia polttoaineita käyttävien autojen vakuutuksissa ei ole merkittäviä eroja. On puhuttu siitä, kuinka vakuutusyhtiöt olisivat haluttomia vakuuttamaan tiettyjä sähköautomalleja tulipaloriskin vuoksi, mutta tämä ei pidä paikkaansa.

 

- Sähköautot palavat voimakkaammin ja pidempään. Varovaisuus latauksen kanssa on tärkeää, mutta yleisesti ottaen ei ole todisteita siitä, että sähköautot olisivat herkempiä syttymään kuin muut autot. Vakuutusmaksut vaihtelevat muiden autojen tapaan merkistä, autosta ja kuljettajasta toiseen.

 

Arvonmenetys on suurta

 

Uusia sähköautomalleja tulee markkinoille jatkuvasti. Hinnoittelu on valmistajille ja jälleenmyyjille tärkeämpää kuin koskaan aiemmin.

 

- Uusien mallien ja yh√§ alhaisempien hintojen my√∂t√§ k√§ytettyjen autojen arvonmenetys on valtava. Autojen arvon lasku ensimm√§isen vuoden aikana on ollut 30‚Äď40 prosenttia ja tilanne todenn√§k√∂isesti pahenee. Suurin vaikutus kohdistuu tietysti heihin, jotka ostavat uuden auton. Vaikutus tuntuu vahvana my√∂s heill√§, jotka ostavat vuoden vanhan auton. Arvonmenetys ei tapahdu kokonaisuudessaan ensimm√§isen vuoden aikana, h√§n korostaa.

 

Onko käytetyn sähköauton ostaminen siis turvallista? Entä viisasta?

 

- Se on turvallista, ehdottomasti.

 

Jos ostat kolme vuotta vanhan auton ja myyt sen kolmen vuoden kuluttua, silloin vältyt arvonmenetykseltä ja saat hyvän auton, jolla on takuu.

 

Latausturva on sähköautoilijan apuna

Latausturva neuvoo ja tuo tarvittaessa nopean avun kantaman loppuessa. Ystävä on aina lähellä ja valmiina auttamaan.

Tutustu

Onko sinulla kysymys?

 

Jätä meille autoiluun liittyvä kysymys. Vastaamme kysymyksiin artikkelien ja vinkkien muodossa sivuillamme.

Apua sähköautoilijan ongelmiin

REDGO Tieturva on palvelu myös sähköautoilijalle, joka arvostaa vaivattomuutta. Tekninen vika tai onnettomuus voi keskeyttää matkan. Varautumalla etukäteen varmistat, että päivä jatkuu ilman ongelmia.

Tutustu

heinäk. 07, 2022 12.00

Voiko sähköauto räjähtää? Katso yleiset ennakkoluulot.

Viimeisen vuoden aikana täyssähköautojen määrä on kaksinkertaistunut Suomessa ja toisinaan uusi tekniikka herättää kansassa huolta ja kysymyksiä.

  • sähköauto

toukok. 19, 2023 12.00

Sähköauton tulipaloriski - virheellisessä lataamisessa piilee vaara

Jos sähköauto on pysäköitynä talon viereen, autotalliin tai parkkihalliin, palo voi levitä ja aiheuttaa suuria vahinkoja, varoittaa paloasiantuntija.

  • sähköauto