Kesäauto pysäköity kadun varteen

Kesäauton käyttöönotto talvikauden jälkeen

Kesäautot otetaan käyttöön yleensä huhti-toukokuun aikana. Käyttöönotto pakkastalven jälkeen vaatii huolellisuutta. Huolehdi ensin lakisääteisistä seikoista. Tarkasta auton kunto, erityisesti nestevuodot, renkaat ja akku.

 

Aloita kausi lyhyillä matkoilla ja varmista auton moitteeton toiminta. Muista hinaus- ja tiepalvelusopimus yllätysten varalta. Näin voit nauttia turvallisista ja nautinnollisista ajokokemuksista koko kesän ajan.

Keväinen aurinko herättää monen autoilijan ja autoharrastajan valmistelemaan kesäautoaan talvikauden jäljiltä.

 

Tässä artikkelissa käymme läpi toimenpiteitä ja annamme vinkkejä sujuvaan ajokauteen. Lisäksi keskitymme kesäauton hinaus- ja tiepalveluun yllättävien tilanteiden varalle.

 

1. Vakuutus- ja paperiasiat kuntoon

 

Ennen kuin auto liikahtaa metriäkään, varmista, että kaikki tarvittavat paperityöt ovat kunnossa. Jos sinulla on useampi kesäauto, varmista jokaisen auton dokumentit.

 

Liikennekäyttöönotto: jos auto on ollut poistettuna liikennekäytöstä, muista suorittaa tarvittavat ilmoitukset ja maksut, jotta vältät sakot.

 

Vakuutuksen tarkistus: varmista, että liikennevakuutus on voimassa ja kattaa tarpeesi.

 

2. Nestetasot ja vuodot

 

Nestevuodot: tarkista, onko auton alle tippunut nesteitä, jotka voisivat viitata vuotoihin. Tämä on kriittistä, sillä vuodot voivat estää auton turvallisen käynnistämisen.

 

Nesteiden täydennys: Tarkista ja tarvittaessa täydennä jäähdytys-, jarru-, kytkin-, ja ohjaustehostimen nesteet sekä moottoriöljy.

 

Puhdista lehdet ja roskat raitisilmaritilöiden päältä.

 

3. Renkaat

 

Rengaspaineet: talven aikana renkaat voivat menettää painetta. Jos jossain renkaassa on merkittävästi vähemmän painetta kuin muissa, varmista ettei rengas ole puhki tai venttiili vuoda. Palauta rengaspaineet suositeltuihin arvoihin. Tarkista myös renkaiden urasyvyydet. Huonokuntoiset renkaat ovat alttiita rengasrikolle.

 

4. Akku ja sähköjärjestelmä

 

Akun lataus: pitkä seisonta voi tyhjentää akun. Lataa se tai vaihda tarvittaessa uuteen. Akkuboosteri voi olla hyvä apu ensimmäisellä käynnistyskerralla. Hinauspalvelusta voit myös pyytää apuvirtaa.

 

Sähkölaitteet: tarkista valot, ilmastointi, lämmitys ja muut sähkövarusteet. Pitkän seisonnan jälkeen ne voivat olla herkkiä vioille.

 

5. Moottori ja jarrut

 

Avaa konepelti ja tarkista, ettei moottoritilassa ole näkyviä vaurioita tai vuotoja. Eläimet, kuten hiiret ja rotat sekä kylmä ilma voivat aiheuttaa odottamattomia vahinkoja.

 

Testaa jarrut varovasti ensin pihassa. Jarrupalat ja levyt voivat jäädä jumiin tai olla tehottomat pitkän seisonnan jälkeen.

 

6. Ensimmäinen käynnistys

 

Kun auto käynnistetään, anna sen käydä hetki tyhjäkäynnillä voitelun varmistamiseksi ja vältä kovia kierroksia. Tarkkaile vuotoja moottorin käydessä. Käynnin pitäisi tasaantua nopeasti. Sammuta kone kun se on lämmennyt ja tarkista vuodot uudelleen.

 

7. Ensimmäiset ajot

 

Aloita ajokausi lyhyillä matkoilla. Tämä auttaa moottoria ja jarruja "heräämään" ja paljastaa mahdolliset ongelmat ennen pidempiä reissuja.

 

Kuuntele tarkasti ajon aikana auton ääniä. Epänormaalit äänet voivat kertoa piilevistä ongelmista. Auton seisottaminen ei ole hyväksi, joten tarkkaile auton kuntoa kriittisesti ensimmäisten ajokertojen aikana.

 

8. Hinaus- ja tiepalvelu kesän turvaksi

 

Ennaltaehkäisy on tärkeää, mutta varautuminen yllättäviin tilanteisiin on viisasta.

 

Varmista, että hinausvakuutuksesi tai ajoturvasi kattaa tarpeelliset toiminnot, kuten auton paikalla korjauksen, renkaanvaihdon ja hinauspalvelun korjaamolle jos auto sattuisi yllättäen hajoamaan.

 

Tarkista myös vuokra-auton saanti, jotta matka jatkuu sujuvasti ilman yllättäviä kustannuksia.

 

👋 REDGO Tieturva - Turvaa vuoden autoilut edullisesti alk 49€/6kk.

 

9. Kesän huolto ja ylläpito

 

Kun kesäautosi on otettu käyttöön, muista jatkaa säännöllistä huoltoa läpi kesän.

 

Säännöllinen tarkistus
Öljyt, suodattimet ja muut kuluvat osat kannattaa vaihtaa huolto-ohjelman mukaisesti, vaikka kilometrit pysyvät vähäisinä.

 

Jatkuvat tarkastukset
Varmista, että auton mekaaninen kunto pysyy hyvänä. Tarkasta nesteet, renkaiden ilmanpaineet ja jarrut säännöllisesti.

 

10. Yhteenveto

 

Kesäauton käyttöönotto kireän pakkastalven jälkeen vaatii huolellisuutta, mutta panostus palkitsee turvallisilla ja nautinnollisilla ajokokemuksilla.

 

Huolehdi ensin kaikista lakisääteisistä ja turvallisuuteen liittyvistä seikoista, kuten vakuutuksista ja liikennekäyttöönotosta.

 

Tarkasta auto huolellisesti nestevuodoista, renkaista ja akun kunnosta. Älä unohda sähköjärjestelmää ja jarruja, jotka ovat kriittisiä turvallisen ajon kannalta.

 

Aloita ajokausi lyhyillä matkoilla ja varmista, että auto toimii moitteettomasti ennen pidempiä reissuja.

 

Huolehdi myös, että sinulla on voimassa oleva hinaus- ja tiepalvelusopimus joko vakuutusyhtiön tai REDGOn kautta mahdollisten yllätysten varalta.

 

Kun olet tehnyt tarvittavat toimenpiteet, voit luottavaisin mielin nauttia kesäautoilusta, tietäen että auto on valmis palvelemaan sinua luotettavasti läpi kesän.

 

Onnea matkaan ja turvallisia kilometrejä!

Auton vianselvitys tien päällä

Liity REDGO Tieturvan jäseneksi ja saat apua helposti

Sopii kesäautolle

REDGO Tieturva on palvelu myös kesäautoille. Mitä tahansa sinulle tien päällä tapahtuu, saat aina ammattitaitoista apua koko Suomessa.

 

Varautumalla etukäteen varmistat, että päivä jatkuu ilman ongelmia. Saat apua tiepalvelumekaanikolta tai hinausauton kuljettajalta.

Tutustu

Onko sinulla kysymys?

 

Jätä meille autoiluun liittyvä kysymys. Vastaamme kysymyksiin artikkelien ja vinkkien muodossa sivuillamme.