Sähköauton lataaminen taloyhtiössä

11.04.2023 12:00

Miten varmistaa sähköauton turvallinen ja tehokas lataus kotona? Lue vinkit taloyhtiöiden asukkaille.

Naapurustossasi sijaitsee varmaankin latausasemia, jotka mahdollistavat sähköauton lataamisen ongelmitta. Auton lataaminen kotona olisi silti paljon kätevämpää ja edullisempaa, mutta monille sähkö- ja hybridiautojen omistajille se ei ole mahdollista. Ongelma on erityisen akuutti taloyhtiöissä.

 

Taloyhtiöissä sähköautojen latausta varten olisi suositeltavaa laatia toimiva yhteinen ratkaisu. Se tulee pitkällä aikavälillä halvemmaksi ja hyödyttää kaikkia. Samalla taloyhtiön hallitus saa sähköautojen lataukseen liittyvän prosessin hallintaansa.

 

Taloyhtiön hallituksella on oltava perusteltu syy kieltää latauspisteet taloyhtiön pysäköintialueella. Perusteltu syy voi olla esimerkiksi se, että sähköä ei ole riittävästi saatavilla. Silloin ratkaisu voi löytyä kuormanhallintajärjestelmästä.

 

Latausasema omalle autopaikalle taloyhtiön parkkihalliin

 

Taloyhtiöiden parkkihalleissa sähköautojen lataaminen voidaan ratkaista monella eri tavalla. Asukkaiden käyttöön voidaan asentaa tietty määrä latauspisteitä, joita käytetään vuorotellen.

 

Toimivampi ratkaisu mahdollistaa latauksen jokaisella autopaikalla. Tällöin autopaikkojen läheisyyteen asennetaan karkeasti mitoitettu kaapeli ja järjestelmään lisätään tarvittavat sulakkeet ja pistokkeet sekä viestintäjärjestelmä. Taloyhtiö on yleensä vastuussa työn ja tarvikkeiden kustannuksista.

 

Kun haluat ladata autoasi omalla autopaikalla, autopaikallesi asennetaan latausasema. Maksat latauslaatikon ja asennuksen. Sähkönkulutus kirjataan käyttäjäkohtaisesti, eli et joudu naapurin latauskulujen maksajaksi.

 

 

Pihalla sijaitsevat latausasemat vaativat suurempia investointeja


Kaikilla taloyhtiöillä ei ole yhteistä parkkihallia, vaan autopaikat sijaitsevat ulkona. Tällaisissa tapauksissa on tavallista, että taloyhtiö kattaa latauspisteiden kustannukset ja maksaa myös laskun niiden käytöstä.

 

Ulkona sijaitseviin latauspisteisiin liittyy usein suuria kaivuu- ja laitekustannuksia. T√§ll√∂in taloyhti√∂ voi kattaa osan kustannuksista laskuttamalla latauspisteiden k√§yt√∂st√§ r√§√§t√§l√∂idyn hinnoittelumallin avulla. N√§in yhteis√∂ saa tuloja samalla kun asukkaille on tarjolla kohtuuhintainen latausmahdollisuus. Hinta voidaan asettaa kohtuulliseksi, mutta kuitenkin riitt√§v√§n korkeaksi, jottei autoja ‚Äúunohdeta‚ÄĚ siirt√§√§, kun akku on t√§ynn√§.

 

Sähköautojen akut aiheuttavat harvoin tulipaloja


Parkkihallien paloturvallisuus on ollut pelastuslaitosten ja vakuutusalan huolenaihe. Tilastot kuitenkin osoittavat, että sähköauton akut aiheuttavat tulipaloja vain harvoin.

 

On kuitenkin tärkeää, että latauksesta ei aiheudu vaaraa rakennuksen sähköjärjestelmälle. Latauksen tulee tapahtua hyväksyttyä latauslaatikkoa käyttämällä.

 

Tavallinen pistorasia ei ole turvallinen ratkaisu sähköauton lataamiseen. Jos sähköautoa ladataan tavallisesta pistorasiasta, sulakerasiaan kulkevat johdot altistuvat ajan myötä maksimikuormitukselle. Tämä voi johtaa pistokkeen tai virtajohdon ylikuumenemiseen, sulamiseen ja pahimmassa tapauksessa tulipaloon, jos pistoke tai virtajohto on vanha tai siinä on heikkoja kohtia.

 

Latausasemia täytyy tarkistaa ja huoltaa

 

Kaikki sähköasennukset tulisi tarkistaa asianmukaisesti, eivätkä latauspisteet ole poikkeus. Jokaisen yksittäisen asukkaan ja taloyhtiön vastuulla on pitää huolta myös siitä, että laitteet pysyvät hyvässä kunnossa.

Latausturva on sähköautoilijan apuna

Latausturva neuvoo ja tuo tarvittaessa nopean avun kantaman loppuessa. Ystävä on aina lähellä ja valmiina auttamaan.

Tutustu

Onko sinulla kysymys?

 

Jätä meille autoiluun liittyvä kysymys. Vastaamme kysymyksiin artikkelien ja vinkkien muodossa sivuillamme.

Apua sähköautoilijan ongelmiin

REDGO Tieturva on palvelu myös sähköautoilijalle, joka arvostaa vaivattomuutta. Tekninen vika tai onnettomuus voi keskeyttää matkan. Varautumalla etukäteen varmistat, että päivä jatkuu ilman ongelmia.

Tutustu

heinäk. 07, 2022 12.00

Voiko sähköauto räjähtää? Katso yleiset ennakkoluulot.

Viimeisen vuoden aikana täyssähköautojen määrä on kaksinkertaistunut Suomessa ja toisinaan uusi tekniikka herättää kansassa huolta ja kysymyksiä.

  • sähköauto

toukok. 19, 2023 12.00

Sähköauton tulipaloriski - virheellisessä lataamisessa piilee vaara

Jos sähköauto on pysäköitynä talon viereen, autotalliin tai parkkihalliin, palo voi levitä ja aiheuttaa suuria vahinkoja, varoittaa paloasiantuntija.

  • sähköauto