Lumiketjut renkaassa

Auton lumiketjut pelastavat pulasta, kun liukas keli yllättää

23.04.2024 15:00

Lumiketjujen asentamista kannattaa harjoitella etukäteen, jotta homma sujuu tarpeen tulleen mutkattomasti.

 

Suomen talviset olosuhteet koettelevat usein kokeneemmankin kuskin ajotaitoja. Lumisilla ja jäisillä teillä oma ajotyyli ja tilannenopeus tulee sopeuttaa vallitseviin olosuhteisiin, ja myös auton omat apujärjestelmät pyrkivät avustamaan sen minkä pystyvät.

 

Siitä huolimatta talvikelit aiheuttavat usein ongelmia – hinausauton tyypillinen keikka talvella, varsinkin sakeassa lumipyryssä voi olla esimerkiksi lumeen juuttuneen auton avustus.

 

Jos auto ei irtoa hangesta omin voimin, paikalle kannattaa soittaa hinausapua matalalla kynnyksellä. Talvikelien aiheuttamiin yllättäviin tilanteisiin kannattaa mahdollisuuksien mukaan varautua myös etukäteen. Ruuhkaisina päivinä tai syrjäisemmillä seuduilla hinausauton saapuminen saattaa kestää, jolloin autoon pakatuista talvivarusteista voi olla suurta apua.

 

Lumiketjut tuovat pitoa

 

Talvikeleille on olemassa useita erilaisia lisävarusteita, mutta vain lumiketjut pelastavat pulasta, kun auto on jäänyt hankeen jumiin. Suomessa renkaiden päälle asennettavia lumiketjuja ei juurikaan näe. Niiden ostamista kannattaa kuitenkin harkita, jos autoilee syrjäisillä alueilla, kuten mökkitiellä. Niiden käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen, sillä ketjuista on apua vain silloin, kun ne on asennettu oikein.

 

Lumiketju koostuu vaijerista ja ketjulenkeistä. Se asennetaan renkaan päälle ilman, että auto liikkuu. Ketjujen tulee asettua renkaiden ympärille sopivan napakasti, muuten niiden vaikutus on vähäinen.

 

Vaaranpaikka voi syntyä, jos ketju jää renkaan pyöriessä jumiin, jolloin se voi aiheuttaa autolle suurta vahinkoa. Ketjujen asentaminen ei ole vaikeaa, mutta saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä, jos asentamista kokeilee ensimmäistä kertaa vasta tositilanteen tullen kylmällä säällä pimeässä tienposkessa.

 

Ohjeisiin kannattaa tutustua huolellisesti, ja ketjujen käyttöä voi harjoitella kokeilemalla asennusta esimerkiksi vara- tai kesärenkaaseen.

 

Lumiketjun asennusta autoon kannattaa harjoitella rauhassa
Lumiketjun asennusta autoon kannattaa harjoitella rauhassa

 

Varmista, että hankkimasi ketjut sopivat autoosi

 

Ketjujen valinnassa kannattaa olla tarkkana erityisesti silloin, kun kyseessä on etuvetoinen auto, koska etupään pyöräkoteloissa on yleensä vähemmän tilaa kuin takana. Kannattaa huomioida, että etuvetoisessa autossa ketjut vaikuttavat myös ohjaustuntumaan.

 

Ohuemmat ketjut ovat oikea valinta myös sellaisiin autoihin, joiden alustaa on madallettu. Auton jälleenmyyjä osaa kertoa, millaiset ketjut sopivat autoon ja käytössä oleviin renkaisiin parhaiten.

 

Huomioi, että ketjujen tarkoitus on antaa pitoa, eikä niitä ole tarkoitettu käytettäväksi korkeissa nopeuksissa. Käyttöohjeeseen on merkitty maksiminopeus, mutta ketjujen kanssa tulee aina ajaa mahdollisimman rauhallisesti.

 

Ketjuja löytyy eri valmistajilta ja useammasta hintaluokasta. Testien mukaan suurimmat eroavaisuudet löytyvät ketjujen käytettävyydestä – toiset on helpompi asentaa paikalleen kuin toiset. Pitoa löytyy yleensä hyvin hintaluokasta riippumatta.

 

Lumiketju tuo lisäpitoa jäisellä ja lumisella mökkitiellä
Lumiketju tuo lisäpitoa jäisellä ja lumisella mökkitiellä

 

 

Voiko lumiketjut asentaa kesärenkaisiin, jos lumisade yllättää?

 

Kyllä voi, jos talvirenkaita varten ostetut ketjut sopivat myös kesärenkaisiin. Usein renkaiden mitat ovat erilaiset, eikä ketjuja silloin tule käyttää kesärenkaissa. Kyseessä on toki muutenkin hyvin poikkeuksellinen tilanne, sillä kesärenkailla ajaminen talvikeleillä on laitonta.

 

Onko lumiketjujen käyttö laillista?

Tieliikennelain mukaan ajoneuvojen renkaissa saa käyttää lumiketjuja, kunhan ne eivät vahingoita tien pintaa merkittävästi. Ketjujen käyttö ei kuitenkaan korvaa talvirenkaiden käyttövelvoitetta henkilöautoissa.

 

Rengassukat ja muut pitoa tuovat tuotteet

 

Ketjujen lisäksi markkinoilta löytyy myös esimerkiksi erilaisia rengassukkia, jäänastoja ja renkaan pintaan suihkutettavia tuotteita. Nekin voivat toimia, mutta silloin kun auto on pahasti jumissa, perinteiset lumiketjut ovat varmempi valinta.

 

Rengassukka on nimensä mukaisesti "sukka", joka puetaan renkaan päälle. Sen pinta on valmistettu kuitukankaasta, joka luo kitkaa ja tuo pitoa. Testien mukaan Rengassukka on helpompi asentaa kuin ketjut, mutta pito ei ole kaikissa olosuhteissa yhtä hyvä. Rengassukka voi kuitenkin toimia hyvänä vaihtoehtona ongelmien ennaltaehkäisyyn ja tuoda lisävarmuutta haastaville tieosuuksille. Rengassukkien kanssa on mukavampi ajaa kuin ketjuilla, mutta niidenkin kanssa nopeus on pidettävä alhaisena.

 

Renkaiden pintaan suihkutettavia tuotteita on markkinoilla useita erilaisia. Suihke voi antaa liukkailla keleillä lisää pitoa esimerkiksi puhdistamalla renkaat liasta ja pinnoitteista, tai toimimalla “liimana”, joka varmistaa, että rengas tarttuu tien pintaan paremmin.

 

Suihkeet voivat tuoda jonkin verran parempaa pitoa ja jarrutustehoa, mutta yksinään käytettynä ne eivät todennäköisesti pelasta pulasta silloin, kun auto jumittuu hankeen.

 

Säilytä autossa lapiota ja lämpimiä vaatteita

 

Lumiketjut kannattaa ehdottomasti lisätä auton talvivarustukseen. Niiden lisäksi autossa kannattaa säilyttää myös seuraavia varusteita:

 

  • Lapio. Monesti hankeen jumittunut auto irtoaa, kun sen ympäriltä lapioidaan lunta. Lapion avulla saa myös tehtyä tilaa auton työntämistä tai ketjujen asennusta varten. Kevyt kokoontaitettava lapio mahtuu tavaratilaan vaivatta.
  • Taskulamppu tai otsalamppu.
  • Lämpimiä vaatteita. Autoon kannattaa varata talvivaatteita sekä auton ulkopuolella työskentelevälle henkilölle (muista hanskat!) että sisällä odottaville matkustajille. Jos joudut sammuttamaan moottorin, matkustamon lämpötila laskee nopeasti.

Autossa kannattaa säilyttää myös hinausköyttä. Hinausköyden kanssa pitää kuitenkin olla tarkkana: köyden saa kiinnittää vain auton hinauspisteisiin, ympärillä olevien ihmisten pitää siirtyä riittävän etäisyyden päähän ja hinaavan auton tulee pitää nopeus alhaisena.

 

Ongelmatilanteissa kannattaa ensisijaisesti kääntyä hinausliikkeen puoleen.

 

Nykivät liikkeet lisäävät riskiä köyden katkeamiselle, mikä voi aiheuttaa vahinkoa ajoneuvoille ja ihmisille. Yksityishenkilöiden suorittaman hinauksen tai muunlaisten aputoimien aikana syntyneet vahingot voivat aiheuttaa osapuolten välille mutkikkaita korvausvastuuseen liittyviä kysymyksiä.

 

 

Onko edessä pitkä ajomatka?

 

Sääennuste on hyvä tarkistaa ennen pitkää ajomatkaa. Ennusteen avulla voit varautua edessä oleviin olosuhteisiin ja pakata autoon tarvittavat varusteet. Myös liikennetiedotteita on hyvä seurata niin ennen matkaa kuin sen aikanakin.

 

Varautuminen on viisasta. REDGO Tieturvan avulla voit olla varma, että saa apua missä tahansa Suomessa nopeasti ja vaivattomasti ilman yllättäviä kustannuksia.

Auton hinaus

Liity REDGO Tieturvan jäseneksi ja saat apua helposti

Motoristin valinta

REDGO Tieturva on palvelu myös ajotiellä lumeen juuttuneelle autoilijalle, joka arvostaa vaivattomuutta. Mitä tahansa sinulle tien päällä tapahtuu, saat aina ammattitaitoista apua koko Suomessa.

 

Varautumalla etukäteen varmistat, että päivä jatkuu ilman ongelmia. Saat apua tiepalvelumekaanikolta tai hinausauton kuljettajalta.

Tutustu