Top 4 keinoa vältellä hinausautoa joululiikenteessä

Monet suuntaavat joulunviettoon eri paikkakunnalle niin ystävien kuin sukulaisten luokse. Joulun menoliikenteessä vilkkainta teillä on aatonaattona ja paluuliikenne usein ajoittuu tapaninpäivään. Jotta matkanteko sujuu suunnitelmien mukaan, on syytä ottaa nämä 4 vinkkiä huomioon.

Julkaistu 21.3.2021 osoitteessa falck.fi 

 

1. Varmista, ettei akku pääse tyhjentymään

 

Yksi yleisimmistä syistä hinausauton tilaamiseen talviaikaan on auton akun tyhjeneminen. Uudet autot kuluttavat aiempaa enemmän sähköä ja näin ollen akut ovat varsinkin kylmillä ilmoilla koetuksella. On syytä pitää mielessä, että mikäli autoa lämmitetään polttoainelämmittimellä 30 minuutin ajan ennen liikkeelle lähtöä, autolla tulisi ajaa 30 minuutin ajan, jotta akun varaus palautuu riittävästi. Tämä onkin yleisin syy sille, miksi auton akku on tyhjentynyt.

 

Mikäli siis ajat pakkasilla myös lyhyttä matkaa, olisi hyvä jouluviikolle ottaa vähintään yksi yli 30 minuutin matka, jotta akku ehtii latautua. Tai mikäli sinulla on mahdollisuus ladata autoa kotona, niin tee se ennen joululiikenteeseen lähtöä.

 

2. Lasinpesuneste ja auton puhdistus

 

Huono n√§kyvyys lis√§√§ merkitt√§v√§sti peltikolareiden riski√§. Puhdista auto kunnolla ennen matkaan l√§ht√∂√§ ja tarkista, ett√§ kunnoliset puhdistusv√§lineet tulevat matkaan mukaan. √Ąkillinen lumisade voi yll√§tt√§√§ ja autoa voi joutua putsaamaan kesken matkanteon.

 

Ennen matkaan lähtöä on hyvä myös tarkistaa, että autosta löytyy tarpeeksi pakkasenkestävää lasinpesunestettä, jotta tuulilasin saa pidettyä puhtaana koko matkan ajan.

 

Tuulilasi kannattaa puhdistaa myös sisäpuolelta. Puhdistettu tuulilasi takaa sen, että vastaantulevien autojen valot häikäisevät vähemmän ja huurre lähtee tuulilasista nopeammin pois.

 

3. Tarkista ajo-olosuhteet ennen matkaan lähtöä

 

Jouluaatto osuu tänä vuonna perjantaille, joten joululiikenne varmasti ajoittuu suhteellisen pieneen aikaikkunaan. Onneksi Finntraffic ylläpitää Liikennetilanne (https://liikennetilanne.fintraffic.fi/pulssi) nimistä palvelua, josta pystyt reaaliajassa seuraamaan liikenteen sujuvuuden, liikennehäiriöt ja ajokelin.

 

Mikäli tiedät, että tulet liikennöimään suosituilla väylillä, kannattaa liikennetilanne tarkistaa. Näin mahdolliset ruuhkat eivät tule yllätyksenä ja voit pahimmat sumput välttää reittivalinnoilla.

 

Talviset olosuhteet luovat myös omat riskinsä liikenteeseen, joten Liikennetilanteesta kannattaa katsoa ajokeli kohteeseen. Mikäli näyttää, että matkalta löytyy pätkiä, joissa ajokeli on erittäin huonoa, on syytä matkantekoon varata enemmän aikaa. Näin ollen ei tule kiire ja huonot pätkät saa otettua rauhassa.

 

4. Käyttäydy fiksusti tiellä ja muista maltti

 

Joululiikenteeseen lähdettäessä on hyvä muistaa se, että kun kotoa on päästy liikenteeseen ollaan jo voiton puolella. Koska normaalista poikkeavaa liikennettä on enemmän teillä, on syytä henkisesti varautua ettei pysty ajamaan normaaliin totuttuun rytmiin.

 

Liikenneturvan kyselyst√§ k√§y ilmi, ett√§ √§rtyneess√§ tilassa otetaan enemm√§n riskej√§ liikenteess√§. Ihmisi√§ liikenteess√§ √§rsytt√§√§ per√§ss√§ roikkuminen, vaaralliset ohitukset ja ylinopeus. √Ąrsyyntynyt mielentila my√∂s lis√§√§ riskej√§ liikenteess√§, koska se voi vaikuttaa ajotapaan ja riskialttiisiin p√§√§t√∂ksiin.

 

Pidä siis riittävä turvaväli edellä oleviin, jotta pystyt havainnoimaan tien kuntoa paremmin. Keliolosuhteet voivat yllättää kokeneenkin autoilijan ja riskit kasvavat, mikäli turvaväleistä ei pidetä riittävää huolta vilkkaassa liikenteessä.

 

Varaa siis riittävästi aikaa matkantekoon ja pakkaa eväitä mukaan.

 

On myös syytä muistaa se, että kaikkeen emme voi itse vaikuttaa liikenteessä. Tästä syystä matkan keskeyttävän vian varalle on autoon syytä pakata lämmintä vaatetta mukaan joulumielen lisäksi, koska talviolosuhteissa auto viilenee nopeasti.

 

Mikäli syystä tai toisesta matkantekoon tulee jotain esteitä, me palvelemme koko joulun ajan 24/7 ja meidät saa kiinni niin puhelimitse kuin verkosta.

 

Ei muuta kuin tankki täyteen ja kohti joulunviettoa!